„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hobart/ex Apollo könnyűcirkáló

hobart
 
A HMAS Hobart az Ausztrál Királyi Haditengerészet egyik könnyűcirkálója volt a II. világháború ideje alatt. A cirkálót eredetileg a Brit Királyi Haditengerészet számára építették HMS Apollo néven, de később az ausztrál haditengerészet megkapta azt, és átkeresztelték. A cirkálóért cserébe az ausztrálok - egyebek mellett - a HMAS Albatross-t adták át a briteknek. Az Amphion-alosztályba tartozó hajón az Ausztrál Királyi Haditengerészet kisebb módosításokat végzett: a leglényegesebb ezek közül a kazánok szétválasztása volt, ezért szükségessé vált egy második kémény elhelyezése. A világháború kitörésekor a Hobart konvojokat kísért Ausztrália, Szingapúr, Jáva, Ceylon és Bombay között, majd 1942 májusában részt vett a Korall-tengeri csatában. 1943. július 20-án egy japán tengeralattjáró megtorpedózta, minek következtében a hajó komoly sérüléseket szenvedett el. Nagyjavítása és teljes felújítása után 1944 decemberében állt újra szolgálatba, rész vett a Fülöp-szigeteki, valamint a borneói partra- szállásban. A hajó jelen volt 1945. szeptember 2-án a japán kapituláció aláírásakor a Tokiói-öbölben. Ezt követően a tartalék flottához került, majd 1962-ben kivonták a hadrendből. Még ugyanebben az évben szétbontották.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1934.

  • Vízkiszorítás: 6830 t (üresen); 7150 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 171,3 m - szélesség: 17,2 m - merülés: 4,7 m

  • Sebesség: 32,5 csomó (60 km/h)

  • Személyzet: 570 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, Parsons gőzturbina - 72 000 LE

  • Hatótávolság: 11 500 km

  • Fegyverzet: (eredeti) - 8 db 152 mm-es és 8 db 102 mm-es ágyú, 4 db 47 mm-es légvédelmi ágyú, 8 db 533 mm-es torpedővető cső (2 x 4) és 1 db Supermarine Walrus hidroplán

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább