„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Canberra nehézcirkáló

canberra
 
A HMAS Canberra az ausztrál Királyi Haditengerészet egyik Kent/County-osztályú nehézcirkálója volt. Építését 1925-ben kezdték el a Glasgowban, vízrebocsátására 1927 márjusában, hadrendbe állítására pedig három hónappal testvérhajója, a HMAS Australia után, 1928. július 10-én került sor. A világháború kitörését követően konvojokat kísért a Csendes- és az Indiai-óceánon, majd 1940-ben részt vett az Atlantis és a Pinguin német segéd-cirkálók (sikertelen) keresésében. 1942. augusztus 9-én süllyedt el a Guadalcanalnál vívott éjszakai cirkálócsatában, amikor a kirakodó teherhajókat védel- mező szövetséges hajók két csoportján rajtaütött Mikawa Gunicsi japán admirális hét cirkálóból és egy rombolóból álló hajórajával. A csatában a japán veszteség elhanyagolható volt, mindössze egy nehézcirkáló kapott néhány találatot. A Canberra pusztulása után a brit kormány a HMS Shropshire-t (később HMAS Shropshire) küldte Ausztráliába az elsüllyedt nehézcirkáló pótlására.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1927. május 31.

  • Vízkiszorítás: 9850 t (üresen); 13 450 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 192 m - szélesség: 20,8 m - merülés: 4,9 m

  • Sebesség: 31,5 csomó (58,3 km/h)

  • Személyzet: 679 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Brown-Curtis gőzturbina - 80 000 LE

  • Hatótávolság: 21 500 km 12 csomós (22 km/h) sebesség mellett

  • Fegyverzet: 8 db 203 mm-es ágyú (8 x 1), 4 db 102 mm-es légvédelmi ágyú (2 x 2) és 4 db 47 mm-es légvédelmi ágyú + egy Supermarine Seagull hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 114 mm, fedélzet 35 mm, tornyok 25 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább