„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Australia nehézcirkáló

australia
 
A HMAS Australia az ausztrál Királyi Haditengerészet egyik Kent/County-osztályú nehézcirkálója volt. Építését 1925-ben kezdték el a Glasgowban, vízrebocsátására 1927 márciusában, hadrendbe állítására pedig három hónappal testvérhajója, a HMAS Canberra előtt, 1928. április 24-én került sor. A világháború kitörését követően, elsőként Dakar partjainál került bevetésre 1940 végén a Menace hadműveletben. 1941-ben már konvojokat kísért az Atlanti- és az Indiai-óceánon. A Csendes-óceáni háború kezdete után a hajót áthelyezték a Csendes-óceán délnyugati részére. Itt 1942 májusában a Korall-tengeri csatában a hajó túlélte a japán torpedóvető repülőgépek folyamatos támadását. 1942 augusztusától 1944 közepéig tüzérségi támogatást nyújtott a szárazföldi csapatoknak. 1944. október 21-én eltalálta egy japán repülőgép, valószínűleg ez volt az első kamikaze támadás a háború folyamán. Október 25-én a nehézcirkálót újabb sérülések érték, emiatt a hajónak az Új-Hebridákhoz kellett hajóznia nagyjavításra. Az Australia 1945 januárjában állt újból szolgálatba, és a háború végéig nem kevesebb mint hat kamikaze támadást vészelt át. A háború után egy ideig kiképzőhajóként szolgált. 1954-ben tartalékállományba került, 1956-ban szétbontották.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1927. március 17.

  • Vízkiszorítás: 9850 t (üresen); 13 460 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 192 m - szélesség: 20,8 m - merülés: 4,9 m

  • Sebesség: 31,5 csomó (58 km/h)

  • Személyzet: 679 fő

  • Hajtómű: 4 Parson-gőzturbina - 80 000 LE

  • Hatótávolság: 24 600 km 12 csomós (22 km/h) sebesség mellett

  • Fegyverzet: 8 db 203 mm-es ágyú (8 x 1), 4 db 102 mm-es légvédelmi ágyú (2 x 2) és 4 db 47 mm-es légvédelmi ágyú + egy Supermarine Seagull hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 114 mm, fedélzet 35 mm, tornyok 25 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább