„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Perth/ex Amphion könnyűcirkáló

A HMAS Perth egy módosított Leander-osztályú könnyűcirkáló volt, mely az Ausztrál Királyi Haditengerészetnél teljesített szolgálatot a II. világháború folyamán. Ez volt az első hajó, melyet kimondottan az Ausztrál Királyi Haditengerészet számára alakítottak át. Építését 1933 folyamán kezdték el, 1934-ben bocsátották vízre, és 1936. június 15-én állították szolgálatba a Brit Királyi Haditengerészetnél, HMS Amphion néven. A cirkálót később megvásárolta az ausztrál kormány, így a hajó 1939. június 29-én az Ausztrál Királyi Haditengerészet szolgálatába állt HMAS Perth néven. A háború elején a Földközi-tengeren teljesített szolgálatot, ahol részt vett többek közt a Matapan-foki csatában, majd 1941 áprilisában a görögországi evakuációban is. Ezután áthelyezték a Csendes-óceánra, 1942 februárjában áthajózott az indonéziai Surabayába.  Itt csatlakozott az amerikai-brit-holland-ausztrál közös parancsnokság alá tartozó cirkálókhoz és rombolókhoz, melyekkel a holland Karel Doorman ellentengernagy egy japán konvoj ellen indított támadást a Makasari-szorosból. Ez a támadás híresült el később Jáva-tengeri csataként. A csatát a Szövetségesek mindössze három hajója élte túl, melyek közül kettő, a HMAS Perth és a USS Houston megpróbált átkelni a Szunda-szoroson. 1942. március 1-én, a Szunda-szorosi csatában a Perth torpedótalálatot kapott és elsüllyedt. A hajó legénységének 350 tagja meghalt, 324 fő pedig japán hadifogságba került.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1934

  • Vízkiszorítás: 6830 t (üresen); 7105 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 169,1 m - szélesség: 17,2 m - merülés: 4,7 m

  • Sebesség: 32,5 csomó (60 km/h)

  • Személyzet: 646 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, Parson-gőzturbina - 72 000 LE

  • Hatótávolság: 13 700 km

  • Fegyverzet: 8 db 152 mm-es (4 × 2) és 8 db 102 mm-es (4 × 2) ágyú, 12 db 12 mm-es (3 × 4) géppuska és 10 db 7,6 mm-es Lewis géppuska + 8 db 533 mm-es (2 x 4) torpedővető-cső és egy hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 102 mm, lövegtornyok 25-89 mm, fedélzet 32 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább