„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ranger repülőgép-hordozó

ranger6
 
Az Atlanti Flotta egyetlen nagyobb repülőgép-hordozója, a Ranger vezette azt a taktikai haderőt, mely 1942. november 8-án a légi fedezetet biztosította a marokkói partraszálláshoz; repülőegysége 496 bevetést hajtott végre a háromnapos hadművelet során. Miután kiképzőfeladatokat látott el a Chesapeake-öbölben, 1942. december 16-tól 1943. február 7-ig generáljavítást végeztek a hordozón a norfolki haditengerészeti dokkban. Ezt követően fedélzetén 75 P-40-L harci repülőgépet szállított Afrikába, s február 23-án érkezett meg Casablancába. Ezután partvédelmi feladatokat látott el Új- Angliánál, és részt vett a pilóták kiképzésében. Augusztus 11-én kihajózott Halifaxból, és 19- én csatlakozott a brit Honi Flottához Scapa Flow-ban. A Ranger október 2-án hajózott ki, hogy norvég vizeken német hadihajókat támadjon. Repülőgépei súlyosan megrongáltak egy német tankert, egy kisebb csapatszállító hajót, négy kis kereskedelmi hajót és egy parti forgalmat lebonyolító kereskedelmi hajót. 1943. október 6-án visszatért Scapa Flow-ba, és az év végéig a brit 2. hadihajórajjal hajózott. 1944-ben a kiképzésben kapott szerepet, és közben átalakították. San Diegó- ból hajózva a háború végéig repülőcsoportokat, illetve századokat szállított a kaliforniai partok mentén.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1933

  • Vízkiszorítás: 14.730 t (üresen); 18.284 t (max.)

  • Méretek: hossz: 234,36 m - szélesség: 24,47 m - merülés: 5,94 m

  • Sebesség: 30,32 csomó

  • Személyzet: 841 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 HP Curtis & 2 LP Parsons redukciós gőzturbina - 53 500 Le

  • Hatótávolság: 7000 tengeri mérföld

  • Fegyverzet: 70 repülőgép, 8 db 12,7 cm-es ágyú; 16 db 28 mm-es és 16 db 12,7 mm-es légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat: 25,4 mm a vízvonalnál, 25,4 mm a fedélzeten, tornyokon nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább