„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Pittsburgh nehézcirkáló

h98247
 
Az USS Pittsburgh nehézcirkálót - korábbi nevén Albany - 1944. február 22-én bocsátották vízre. Egyike volt a 24 Baltimore-osztályú hajónak. 1944 márciusában a csendes-óceáni hadszíntéren esett át a tűzkeresztségen, amikor Mitscher admirális 58. Task Force-ának részeként az Ulithi-atolltól indulva a japán szigeteket támadó repülőgép-hordozókat kísérte. Eközben a Santa Fe cirkálóval a japán bombázók által súlyosan megrongált Wasp és a Franklin repülőgép-hordozók legénységének 1700 tagját mentették ki (a Franklin fedélzetén 724 ember vesztette életét, és 265 megsebesült). 1945 áprilisában a Pittsburgh-öt az 58.2 Task Grouphoz csatolták; feladata az okinawai inváziós haderő biztosítása volt. Június 5-én sok más amerikai hadihajóval együtt a Pittsburgh-öt is tájfun rongálta meg súlyosan: orráról 10,6 m-t letépett a szél. Úgy tervezték azonban, hogy elviselje a szélsőséges időjárási körülményeket. Az osztály hajóinak szolgálati ideje nem véletlenül volt olyan magas. A javítások után a Pittsburgh visszatért a tengerre, s a háború végéig aktív szolgálatban maradt. 1973-ban bontották szét. A Baltimore-osztály eredetileg tervezett 24 hajójából a háború befejeztével, 1945 augusztusában hatot nem építettek meg. Némelyiket, - köztük a Pittsburgh-öt - az 1960-as években modernizálták.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1944

  • Vízkiszorítás: 13.838 t (üresen); 17.475 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 205,18 m - szélesség: 21,24 m - merülés: 6,55 m

  • Sebesség: 33 csomó

  • Személyzet: 1200 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 fogaskerék-áttételes turbina - 120 000 Le

  • Hatótávolság: 13 000 km

  • Fegyverzet: 9 db 20,3 cm-es ágyú; 12 db 12,7 cm-es ágyú; 48 db 40 mm-es és 26 db 20 mm-es légvédelmi ágyú + 4 repülőgép

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább