„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

North Carolina csatahajó

ncar
 
A USS North Carolina (BB-55) és testvérhajója a USS Washington (BB-56) volt az 1922-es Washing- toni Haditengerészeti Szerződés korlátozásainak megszűnése után épült első két amerikai csatahajó. Mindamellett az eredeti tervek a későbbi, a 355 mm-es lövegeket engedélyező londoni szerződést követték, de amikor Japán nem volt hajlandó korlátozni hajói főtüzérséget, az USA úgy határozott, hogy a North Carolinára 1940-es vízre bocsátását követően 406 mm-es, háromcsövű lövegtornyokat szerelnek. 1945-re a fegyverzetét elképesztő mennyiségű légvédelmi löveggel erősítették meg, nevezetesen 96 db 40 mm-es és 30 db 20 mm-es löveggel. A Csendes-óceánon harcolt Guadalcanaltól kezdve egészen a Japán elleni végső támadásig. 1942. szeptember 15-én a japán I-19 tenger- alattjáró az USS O’Brien rombolóval együtt Espiritu Santu szigete közelében megtorpedózta, a romboló el is süllyedt. 1945. április 6-án Okinawa előtt a saját erők tüzébe került. 1960-ban szerelték le, jelenleg Eszak-Karolina államban, Wilmingtonban őrzik mint múzeumot és háborús emlékművet.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1940

  • Vízkiszorítás: 35 000 t (üresen), 47 518 tonna (harcra készen)

  • Méretek: hossz: 222 m - szélesség: 33 m - merülés: 10 m

  • Sebesség: 28 csomó (51,85 km/h)

  • Személyzet: 1880 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 turbina - 115 000 ks

  • Hatótávolság: 31 410 km

  • Fegyverzet: 9 db 406 mm-es (16 h.), 20 db 127 mm-es (5 h.) löveg

  • Páncélzat: övpáncél 168 mm - 304 mm, barbetták és fő lövegtornyok 400 mm, fedélzet 400 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább