„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Maryland csatahajó

uss_maryland_bb
Az USS Maryland csatahajó (BB-46) egy négy hajóból álló osztály tagja. (Testvérhajói: a Colorado, a Washington és a West Virginia). Építésüket a japán haditengerészeti fegyverkezési program tette szükségessé, de a Washingtont ekkor nem fejezték be, hogy eleget tegyenek a washingtoni flottaegyezmény rendelkezéseinek. A Marylandet 1920. március 20-án bocsátották vízre, 1921 júliusára szerelték fel. A következő évben az amerikai Csendes-óceáni Flottához vezényelték. 1941. december 7-én a Pearl Harbour elleni japán támadás során megrongálódott. A javításokat Bremertonban végezték el, közben jelentősen növelték légvédelmi tűzerejét. 1944. június 22-én Saipan partjainál egy repülőgépről indított torpedó eltalálta az orrát. Később, november 29-én Leyte szigeténél egy kamikáze rongálta meg, és legénysége 31 tagja vesztette életét. Javítás, majd újabb átalakítás következett, melynek során többek között lecserélték a mellékfegyverzetét. 1945. április 7-én Okinawa partjainál egy kamikáze ismét megrongálta, és harcképtelenné tette. 1947-ben leszerelték, 1959-ben pedig szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK

 • Vízrebocsátás: 1928

 • Vízkiszorítás: 33 020 t (üresen); 38 100 tonna (harckészen)

 • Sebesség: 21 csomó

 • Személyzet: 1500 fő

 • Hajtómű: Turbo-elektromos kazánok, 4 hajócsavar - 28 900 shp

 • Hatótávolság: nincs adat

 • Hossz: 190,34 m

 • Szélesség: 29,70 m

 • Merülés: 9,14 m

 • Fegyverzet: 8 db 40,6 cm es ágyú, 12 db 12,7 cm-es és 4 db 7,6 cm-as ágyú + 8 db 12,7 mm-es légvédelmi géppuska

 • Páncélzat: 342,9 mm - vízvonal, 88,92 mm - fedélzet, 457,2 mm - tornyok

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább