„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hornet repülőgép-hordozó

usshornet
 
Osztályának harmadik (és egyben utolsó) egységeként 1940-ben bocsátották vízre, nem sokkal az Egyesült Államok hadba lépése előtt készült el. Rövid pályafutása során több híres bevetésen vett részt. Ezek legnevesebbike a James Doolittle által tervezett és vezetett akció volt, melynek során a fedélzetéről felszálló B-25-ös bombázók Tokiót támadták. A vállalkozás nem sok anyagi kárt okozott, annál inkább megtépázta a japánok önbizalmát. 1942 nyarán részese volt a midwayi csatának. Az ütközetben sok torpedóvető-gépe elpusztult, zuhanóbombázói viszont nagy szerepet játszottak a győzelemben. Ezt követően konvojokat kísért. Októberben a santa cruz-i csatában több találatot is kapott, és elsüllyedt.

TECHNIKAI ADATOK

 • Vízrebocsátás: 1940

 • Vízkiszorítás: 19.900 t (üresen); 25.492 tonna (harckészen)

 • Sebesség: 32,5 csomó (60,2 km/h)

 • Személyzet: 2200-2700 fő (repülőszemélyzettel)

 • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Westinghouse fogaskerék-áttételes turbina - 120 000 hp

 • Hatótávolság: 23 150 km

 • Hossz: 246,74 m

 • Szélesség: 29,12 m

 • Merülés: 6,52 m

 • Fegyverzet: 90-100 db repülőgép; 8 db 12,7 cm-es ágyú; 16 db 28 mm-es légvédelmi gépágyú; 24 db 12,7 mm-es légvédelmi gépágyú

 • Páncélzat: övpáncél 102 mm, fedélzet 37,5 mm, válaszfalak 102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább