„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Iowa csatahajó

ussiowa
 
Az Iowa-osztályú gyors csatahajók tervezését arra a híresztelésre reagálva válaszul kezdték meg 1936-ban, miszerint a japánok 46 736 tonnás csatahajókat kezdtek építeni. Az Iowa építése 1940-ben kezdődött, és 1943-ban állt szolgálatba. A New Jersey-t és a Missouri-t is magába foglaló osztály, egységeinek nagyobb volt a vízkiszorítása, mint a korábbi South Dakota-osztályé, ráadásul nagyobb géperővel és páncélvédettséggel rendelkeztek. Az Iowa-osztály a II. világháború alatt a repülőgép-hordozókat kísérte, mivel ezek voltak az egyedüli olyan gyors csatahajók, amelyek lépést tudtak tartani a repülőgép-hordozó csoportokkal. Az Iowa 1944 márciusában a Mili-sziget parti ütegeinek tüzétől sérüléseket szenvedett. A második világháború befejezése után is szolgálatban maradt, a koreai háború során a hajó a parti állásokat lőtte. Az osztály utolsó egységét, a Kentucky-t csak 1950-ben bocsátották vízre. Ezek voltak a valaha épített leggyorsabb csatahajók, melyeknek nagy volt a hosszúság-szélesség aránya, az övpáncél pedig a hajótesten belül húzódott. Az osztály két egységét, az lllinois-t és a Kentucky-t nem fejezték be.

TECHNIKAI ADATOK

 • Vízrebocsátás: 1942

 • Vízkiszorítás: 45.000 t (üresen); 56.600 tonna (harckészen)

 • Sebesség: 32,5 csomó (60,2 km/h)

 • Személyzet: 1921 fő

 • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 General Electric turbina - 212 000 ks

 • Hatótávolság: 27 000 km

 • Hossz: 270,8 m

 • Szélesség: 33,7 m

 • Merülés: 11,48 m

 • Fegyverzet: 9 db 40,6 cm-es ágyú; 20 db 12,7 cm-es légvédelmi ágyú; 80 db 4 cm-es légvédelmi ágyú; 60 db 20 mm-es légvédelmi ágyú; 3 db repülõgép

 • Páncélzat: övpáncél 302 mm - 152 mm, fedélzet 152 mm, lövegtornyok 492 mm - 290 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább