A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gambier Bay kísérő-hordozó

cve_73_gambier_bay
 
A Gambier Bay, a Henry J. Kaiser hajógyáraiban 1942-ben tömegesen előállított szabvány típusú, befejezetlen kereskedelmi hajótestekből készült, 50 egységből álló könnyű kísérő repülőgép-hordozószéria egyike volt. Mind az 50 hajó egy év leforgása alatt készült el, az osztály egységeit, egy kilenc vadászgépből, kilenc bombázóból és kilenc torpedóvető gépből álló légi csoport működtetésére tervezték. A Gambier Bay 1944 elején hajtotta végre első harci feladatát. Ekkor ugyanis repülőgépeket szállított az USS Enterprise részére, majd a Mariana-szigeteknél Saipan előtt, illetve később Leyte-öbölnél támogatta az amerikai erőket. 1944 októberében a Samar előtti hadművelet során a japánok ágyútűzzel elsüllyesztették. Elvesztése a háború egyik hőskölteménybe illő tengeri összecsapása során következett be, amikor a Fülöp-szigeti inváziót támogató könnyűfegyverzetű kísérő repülőgéphordozó-csoportok felszíni ütközetben megfutamították a japánok fő csatahajóflottáját. A háború végével az osztály összes megmaradt egységét leszerelték.

TECHNIKAI ADATOK

 • Vízrebocsátás: 1942

 • Vízkiszorítás: 11 071 tonna

 • Sebesség: 19 csomó (35,18 km/h)

 • Személyzet: 861 fő

 • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 dugattyús gőzgép

 • Hatótávolság: 18 360 km

 • Hossz: 155,8 m

 • Szélesség: 32,7 m

 • Merülés: 6,5 m

 • Fegyverzet: 1 db 127 mm-es (5 h.), 16 db 40 mm-es (1,6 h.) löveg, 27 db repülőgép

 • Páncélzat: övpáncél 50 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább