„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Enterprise repülőgép-hordozó

Az USS Enterprise (CV-6) - a Yorktown és a Hornet testvérhajója - a Ranger-típus továbbfejlesztett változata. 1936. október 3-án bocsátották vízre, és miután 1938 májusára felszerelték, az amerikai Csendes-óceáni Flottához került Pearl Harborba. Egyike a Csendes-óceánon valaha is harcoló leghíre- sebb repülőgép-hordozóknak. Halsey ellentengernagy zászlóshajójaként éppen tengeren volt, repülőgépeket szállított a Wake-szigetre, amikor a japánok megtámadták Pearl Harbort. 1942 áprilisában az USS Hornet kísérőhajójaként vett részt a híres Tokió elleni támadásban, amikor a Hornet B-25-ös bombázói csapást mértek a japán fővárosra.

Az Enterprise repülőgép-hordozó A midwayi csatában az Enterprise torpedóvető bombázói súlyos veszteségeket szenvedtek, de zuhanóbombázói, illetve testvérhajó- inak zuhanóbombázói elsüllyesztettek három japán repülőgép-hordozót, és ezzel megfordították a háború menetét. 1942. augusztus 24- én három bomba találta el az Enterprise-t a kelet Salamon-szigeteki csatában, és ez 74 ember halálát okozta. Október 26-án újabb két bombatalálat érte a Santa Cruz-i ütkö- zetben; ezúttal 44-en vesztették életüket. Ezt követően az Amerikai Haditengerészet minden nagyobb csendes-óceáni hadműveletében részt vett, miközben Okinawa partjainál 1945 áprilisában és májusában két kamikáze-támadást is túlélt. 1957-ben bontották szét.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1936

  • Vízkiszorítás: 20.218 t (üresen); 25.892 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 246,58 m - szélesség: 26,2 m - merülés: 6,52 m

  • Sebesség: 37,5 csomó (69,45 km/ó)

  • Személyzet: 2702 fő (repülőszemélyzettel)

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 fogaskerék-áttételes turbina

  • Hatótávolság: 21 600 km

  • Fegyverzet: 90-100 db repülőgép; 8 db 12,7 cm-es ágyú; 16 db 28 mm-es légvédelmi gépágyú; 16 db 12,7 mm-es légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat: övpáncél 102 mm, fedélzet 37,5 mm, válaszfalak 102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább