„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bogue kisérő-hordozó

uss_bogue_acv-9
Az 1942 szeptemberében szolgálatba állított amerikai kísérő hordozó, egy 45 egységből álló hajóosztály névadó hajója. Az USS Bogue-t - akkor még USS Baffins néven - 1942-ben kezdték el építeni Seattle-Tacoma hajógyárban. (Seattle, Washington, U.S.A.) Az 1942 októberi vízrebocsátása után átadták a briteknek, ahol 1943. július 20-án állt szolgálatba HMS Ameer néven. 1946-ban visszaadták az amerikaiaknak. Szétbontották 1969-ben Tajvanon. Sokan keverik a könnyű flotta-hordozókat és a kísérő hordozókat: CVL vs. CVE. A CVL-ek cirkáló hajótestek felhasználásával épültek, ez volt az Independence (Cleveland CL hajótest, 9) illetve a Saipan osztály (Baltimore CA, 2). Sebességük 31-32 csomó, 45-48 repülőgép kapacitással. Szükségprogramnak indult, hogy legyen elegendő repülőgép-hordozó - nem volt gyorsabban kész, mint egy Essex. A kísérő hordozók teherhajókra épültek, dízel meghajtással, sebességük 16-18 csomó, kapacitásuk pedig 16-36 gép volt.

TECHNIKAI ADATOK

 • Vízrebocsátás: 1942 januárja

 • Vízkiszorítás: 11 420 t (üresen), 15 390 tonna harckészen

 • Sebesség: 16,5 csomó

 • Személyzet: 908 fő

 • Hajtómű: 1 hajócsavar, Allis-Chalmers turbina - 8500-9350 shp

 • Hatótávolság: 34 300 km

 • Hossz: 151,08 m

 • Szélesség: 21,17 m

 • Merülés: 7,71 m

 • Fegyverzet: 18-21 repülőgép, 2 × 127 mm-es (2×I-/38) ágyú, 16 × 4 0mm-es (8×II) és 20 × 20 mm-es (20×I) légvédelmi gépágyú

 • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább