„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

West Virginia csatahajó

Az USS West Virginia csatahajó (BB-48) egy négy hajóból álló osztály tagja. (Testvérhajói: a Colorado, a Washington és a Maryland). Építésüket a japán haditengerészeti fegyverkezési program tette szükségessé, de a Washingtont ekkor nem fejezték be, hogy eleget tegyenek a washingtoni flottaegyezmény rendelkezéseinek. A West Virginia-t 1921-ben bocsátották vízre, és 1922 decemberében állították szolgálatba, amikor is az amerikai Csendes-óceáni Flottához vezényelték. 1941. december 7-én a Pearl Harbour elleni japán támadás során súlyosan megrongálódott és elsüllyedt. 8 találatával ez volt a legsúlyosabban sérült hajó, amit még újjáépítettek. A jelentős átépítésen és korszerűsítésen átesett csatahajó részt vett 1944 októberében a Surigao-szorosban sikeresen megvívott csatában, majd 1945. április 1-én Okinawa közelében (26°20'N,127°40'E) Ohka kamikaze-rakétarepülők megrongálták. Javítása után egészen 1959-ig szolgálatban állt, ekkor leszerelték és szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1921. november 19.

  • Vízkiszorítás: 32 600 t (üresen); 34 950 tonna (harckészen

  • Méretek: hossz: 190,24 m - szélesség: 29,72 m - merülés: 9,14 m

  • Sebesség: 21 csomó

  • Személyzet: 1080 fő

  • Hajtómű: Turbo-elektromos kazánok, 4 hajócsavar - 28 900 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 8 db 40,6 cm-es (4×II-/45) ágyú, 14 db 12,7 cm-es (-/51) és 4 db 7,6 cm-es (-/50-AA) ágyú

  • Páncélzat: 203-343 mm - vízvonal, 89 mm - fedélzet, 114-330 mm - tornyok

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább