„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Wasp repülőgép-hordozó

A USS Wasp (CV–7) repülőgép-hordozó tervezésének idejére (1935.) már nyilvánvalóvá vált, hogy a hordozók legfőbb fegyvere – a repülőgép. Ezért a hajó konstrukciójában minden a "fő fegyverzetet" szolgálta: két teherlift, négy katapult, amelyek segítségével rekordidő alatt útba lehetett indítani és fogadni a gépeket. A repülőgép-állomány sem volt elhanyagolható: a Wasp a maga 14 700 tonnájával 84 repülőgépet hordozott. Pályafutását 1940. július 1-én kezdte, érdekes módon Németország ellen, francia vagy angol lobogó alatt (az USA akkor még "semleges" volt). Erről a hordozóról látták el repülőgépekkel a német tengeralattjárók ellen tevékenykedő partvédelmi légierő egységeit Izlandon. Később, 1942 tavaszán a Wasp már a Földközi-tengeren tevékenykedő brit flottát segítette a Máltának szánt Spitfire vadászgépek szállításában. 1942 nyarán átvezényelték a Csendes-óceánra, ahol szeptember 15-én Guadalcanaltól délkeletre megtámadta a japán I-19 tengeralattjáró. A hajót három torpedó találta el. Három órával később a legénység elhagyta a hajót, majd egy amerikai romboló adta meg az égő roncsnak a kegyelemdöfést.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1939. április 4.

  • Vízkiszorítás: 14 700 t (min.) 21 028 tonna (max.)

  • Méretek: hossz: 226 m - szélesség: 24,6 m - merülés: 7 m

  • Sebesség: 29,5 csomó

  • Személyzet: 2167 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 fogaskerék-áttételes gőzturbina - 76 000 LE

  • Hatótávolság: 13 000 km 15 csomó (28 km/h) sebesség mellett

  • Fegyverzet: 8 db 127 mm-es ágyú, 16 db 28 mm-es légvédelmi gépágyú, 24 db 12,7 mm-es légvédelmi géppuska +84 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 102 mm, hangár 37 mm, fedélzet 37 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább