„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Quincy nehézcirkáló

A hét hajóból álló New Orleans nehézcirkáló-osztály tagját, a USS Quincy-t (CA-39) 1933-ban kezdték el építeni a Bethlehem-i hajógyárban (Quincy, Massachusetts, U.S.A.) és 1935-ben bocsátották vízre. 1936. június 9-én állították szolgálatba. 1942. augusztus 9-én süllyedt el a Guadalcanalnál vívott éjszakai cirkálócsatában, amikor a kirakodó teherhajókat védelmező szövetséges hajók két csoportján ütött rajta Mikawa Gunicsi japán admirális hét cirkálóból és egy rombolóból álló hajórajával. Összesen egy ausztrál és három amerikai cirkáló süllyedt el, és megsérült egy további amerikai cirkáló és két romboló. A japán oldalon csak a Chokai nehézcirkáló sérült meg, az se súlyosan. Osztályának másik két hajója - az Astoria és a Vincennes - is ugyanebben a csatában süllyedtek el.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1935. június 19.

  • Vízkiszorítás: 10 109 t (üresen); 13 417 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 179,22 m - szélesség: 18,94 m - merülés: 7,01 m

  • Sebesség: 30 csomó

  • Személyzet: 876 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 fogaskerék-áttételes turbina - 107 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 9 db 20,3 cm-es ágyú; 8 db 12,7 cm-es ágyú; 16 db 40 mm-es és 19 db 20 mm-es légvédelmi ágyú + 4 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 127 mm, lövegtornyok 127 mm, fedélzet 152,4 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább