„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Pensacola nehézcirkáló

Az USS Pensacola (CA-24) egy - két hajóból álló - nehézcirkáló osztály névadó hajója. Építését 1926- ban kezdték el a New York-i Hajógyárban, 1929-ben bocsátották vízre, és 1930 februárjában állt szolgálatba. Előbb a Karib-tengeren, majd ezt követően 1935 januárjától a Csendes-óceánon állomásozott. A Pearl Harbor-i támadás után a Lexington és a Yorktown hordozók kíséretéhez tartozott.  A midway-i csatában az USS Enterprise-t és a York- town-t kísérte. 1942-ben részese volt a guadalcanal-i hadjáratnak, a tassafaronga-i csatában több torpedótalálattól súlyosan megrongálódott. Egészen 1943 közepéig javítás alatt állt, de novemberben már ott volt a Tarawa-szigetek elleni invázióban. 1944 augusztusában a Kurill-szigeteknél lőtte a japán állásokat, majd délre hajózott és részt vett a Formosa melletti és a Leyte-öbölbeli csatákban. 1945 februárjában Iwo Jima mellett többször eltalálták a partvédő ütegek, majd négy nap múlva 21-én összeütközött USS Yancey hajóval. Ezután még részt vett az Okinawa elleni támadásban, 1946-ban azonban már kivonták a szolgálatból. 1948-ban atombomba-kísérlet során süllyesztették el. Testvérhajója az USS Salt Lake City.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1929

  • Vízkiszorítás: 9030 t (üresen); 11 050 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 179,1 m - szélesség: 19,8 m - merülés: 4,6 m

  • Sebesség: 32 csomó (59 km/h)

  • Személyzet: 653 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 White Forster gőzturbina - 107 000 LE

  • Hatótávolság: 17 400 km

  • Fegyverzet: 10 db 203 mm-es és 4 db 127 mm-es ágyú; 9 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú és 6 db 533 mm-es torpedóvető cső + 4 hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 64 mm, fedélzet 25 mm, tornyok 44-102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább