„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Missouri csatahajó

Az USS Missouri (BB-63) csatahajó a hat Iowa-osztályú hajó egyike. A valaha épült leggyorsabb csatahajók ezek az egységek, nagyon széles fedélzettel. A Missourit 1944. január 29-én bocsátották vízre, és júniusra szerelték fel. A Csendes-óceáni Flottához vezényelték, hogy kísérőhajóként részt vegyen a japán szigetek ellen indított első nagyarányú támadásban 1945 márciusában. Ezek a csatahajók sok tekintetben osztályuk "csúcsmodelljei", de már akkor elavultak voltak, amikor elhagyták a hajógyárat. Március 24-én a Wisconsin és a New Jersey csatahajókkal a Missouri Okinawa szigetét lőtte.  Ez része volt annak a hadműveletnek, melynek során az amerikai haderő partraszállása előtt fellazították a védelmet. A partraszálláskor, 1945. április 11-én a Missourit megrongálta egy kamikáze, majd egy újabb "isteni szél" okozott kisebb károkat április 16-án. Júliusban más nagyobb csatahajókkal közösen a japán szigeteket bombázta, augusztus 27-én pedig a 3. flottával hajózott be a Sagami-öbölbe, és a fedélzetén írták alá 1945. szeptember 2-án a japán fegyverletételi okmányokat. A Missouri a koreai háborúban part menti létesítményeket bombázott, majd - miután nagy hatótávolságú rakétákkal szerelték fel - részt vett az első Öböl-háborúban is. Napjainkban Pearl Harborban tekinthető meg. Testvérhajói: az Iowa, a New Jersey, és a Wisconsin; befejezetlen a Kentucky és az Illinois.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1944

  • Vízkiszorítás: 48.110 (üresen); 57.540 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 270,8 m - szélesség: 33,1 m - merülés: 11,08 m

  • Sebesség: 32,5 csomó (60,2 km/h)

  • Személyzet: 1921 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 General Electric turbina - 212 000 ks

  • Hatótávolság: 27 000 km

  • Fegyverzet: 9 db 40,6 cm-es ágyú; 20 db 12,7 cm-es légvédelmi ágyú; 80 db 4 cm-es légvédelmi ágyú; 60 db 20 mm-es légvédelmi ágyú; 3 db repülõgép

  • Páncélzat: övpáncél 302 mm - 152 mm, fedélzet 152 mm, lövegtornyok 492 mm - 290 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább