„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Johnston romboló

A Fletcher-osztályú rombolót, a USS Johnston-t 1943-ban bocsátották vízre. Az osztály rombolóit a Pearl Harbor-i támadás után kezdték tervezni, amikor hirtelen felmerült az igény egy ütőképes, gyors rombolóra, amely hatékonyan védi a flottát, illetve segíteni tudja a partraszálló erőket és a szigeteken küzdő szárazföldi csapatokat. Az így megtervezett nagyméretű romboló olyan jól sikerült, hogy közel 130 db-ot építettek belőle, és még a koreai háború idején is használatban voltak, illetve számos más ország is vett belőlük. A Johnston szolgálatba állítását követően 1944 januárjában a közép csendes-óceánra került, júliusban Guam partjainál harcolt. 1944 októberében a leytei csatában torpedói eltalálták és megállásra késztették a Kumano japán cirkálót. Nem sokkal később azonban a rombolóra heves ágyútűz zúdult a Yamato és a Nagato csatahajókról, és elsüllyesztette a Samuel B. Roberts rombolóval és a Gambier Bay repülőgép-hordozóval együtt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1943. március 25.

  • Vízkiszorítás: 2173 t (üresen); 2450 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 114,75 m - szélesség: 12,11 m - merülés: 3,81 m

  • Sebesség: 36,5 csomós (67 km/h)

  • Személyzet: 353 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina - 60 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 5 db 127 mm-es (5×I-/38) ágyú, 6 db 40 mm-es (3×II-AA) és 7-10 db 20 mm-es (-AA) légvédelmi gépágyú + 2 x 5 db 533 mm-es torpedó-vetőcső

  • Páncélzat: vízvonal 19 mm, tornyok és fedélzet 12,7 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább