„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Indianapolis nehézcirkáló

A Portland-osztályú USS Indianapolis (CA-35) nehézcirkáló a Northampton-osztályú hajók továbbfejlesztett változata volt. Miután 1931-ben vízre bocsátották, és 1932 novemberében szolgálatba állították a Csendes-óceánra vezényelték. A világháború kitörését követően végigharcolta a háborút, és az utolsó összecsapások egyikében veszett oda. Részt vett a korall-tengeri, a midwayi, a kelet-Salamon szigeteki, a Santa Cruz-i, a Gilbert-szigeteki csatában, ott volt a Kwajalein-atollnál, a Palau szigeteknél, a Leyte-öbölben, Midorón, Lingayenen, Iwo Jimán, a Mariana-szigeteknél.  Mindeközben 1942-44-ben több csendes-óceáni, japán megszállás alatt lévő sziget ellen indított támadásban is részt vett. Ugyan Okinawa szigeténél egy kamikáze támadás során 1945. március 30-án megrongálódott, de úgy tűnt, a szerencse a háború végéig elkíséri. De másképp történt: 1945. júliusban az atombomba alkatrészeit szállította San Franciscó-ból Tinianba. Július 29-ről 30-ra virradó éjszaka, miután kirakta értékes rakományát, Leyte szigete felé tartott, amikor az I-58-as japán tengeralattjáró hat torpedója eltalálta és elsüllyesztette. 1199 tagú legénységéből 316-an maradtak életben, őket amerikai rombolók és vízi repülőgépek vették fedélzetükre augusztus 2. és 8. között.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1931. november 7.

  • Vízkiszorítás: 10 008 t (üresen); 13 978 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 185,86 m - szélesség: 19,7 m - merülés: 6,67 m

  • Sebesség: 32,7 csomó

  • Személyzet: 876 fő (ill. 1199 fő)

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 db Parsons fogaskerékáttételes turbina - 107.000 LE

  • Hatótávolság: 14 300 km

  • Fegyverzet: 9 db 203 mm-es és 8 db 127 mm-es löveg, 24 db 40 mm-es és 28 db 20 mm-es légvédelmi löveg + 2 repülőgép

  • Páncélzat: 127 mm a vízvonalnál, 101,6 mm a fedélzeten és 63,5 mm a tornyokon

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább