„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Houston nehézcirkáló

Az USS Houston (CA-30) nehézcirkáló a hat Northampton osztályú hajó egyike, az osztály többi hajójához hasonlóan szintén zászlóshajónak szánták. Newport Newsban építették és 1929-ben bocsátották vízre. 1941 decemberében az amerikai 5. Task Force zászlóshajójaként a Csendes-óceán délnyugati körzetében működött konvojkísérő hajóként. 1942 februárjának elején a Kelet-Holland India partjainál a szövetséges tengeri haderővel hajózott. Február 4-én japán bombázók támadták meg, ekkor 20,3 cm-es lövegtornya felrobbant (csoda, hogy nem süllyedt el).  Sérülése ellenére a hónap végén ismét bevetették, ezúttal a holland Karel Doorman admirális parancsnoksága alatt álló tengeri haderő részeként. Március végén a Sunday-szorosi csatában a Houston és más hadihajók megpróbálták megakadályozni, hogy a japán inváziós haderő partra szálljon Jáva szigetén. A Houstonnak és az ausztrál cirkálónak, a Perthnek sikerült elsüllyeszteni két nagyobb csapatszállító hajót, illetve megrongálni egy rombolót és egy aknaszedőt, de a japán hadihajókkal vívott heves tűzpárbaj során mindkét hajó a tenger fenekén végezte. A Jáva-tengeri csata a szövetséges tengeri haderő katasztrofális vereségével végződött. Testvérhajójói többek között a USS Chicago és a USS Augusta.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1929. szeptember 7.

  • Vízkiszorítás: 9195 t (üresen); 12 497 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 182,88 m - szélesség: 20,19 m - merülés: 7,01 m

  • Sebesség: 32,7 csomó

  • Személyzet: 872 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 gőzturbina - 107,000 Le

  • Hatótávolság: 13.000 tengeri mérföld

  • Fegyverzet: 8 db 20,3 cm-es ágyú; 8 db 12,7 cm-es ágyú; 32 db 40 mm-es és 27 db 20 mm-es légvédelmi ágyú + 4 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 76 mm, lövegtornyok 38 mm, fedélzet 76 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább