„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heerman romboló

Az USS Heerman (DD-532) az igen népes Fletcher-osztály egyik rombolója. Ez a típus igen sikeresnek bizonyult, a II. világháborúban a Csendes-óceáni Flotta gerincét alkotta. Összesen 360 ilyen hajó épült. A Heerman-t 1942 decemberében bocsátották vízre, és 1943 novemberében esett át a tűzkeresztségen a Galvanic-hadművelet során, amikor az amerikaiak partra szálltak a Tarawa-atollon, illetve a Gilbert-szigetcsoport más szigetein. 1944 októberében a Heerman a Leyte-öbölbeli csatában harcolt, 1945 márciusában sok más hadihajóval együtt azt a repülőgép-hordozókból álló rajt kísérte, melynek repülőgépei először indítottak támadást a japán szigetek ellen. 1945. április 17-én közremű- ködött az I-56-os japán tengeralattjáró elsüllyesztésében Okinawa partjainál. A háború utolsó heteiben japán szigeteket támadó repülőgéphordozó- és csatahajórajokat kísért. Augusztusban a 38. Task Force előőrsével hajózott, és a Sagami-öbölben fogadta a japán kapitulációt. 1961 augusztusában Almirante Brown néven eladták Argentínának.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1942. december 5.

  • Vízkiszorítás: 2173 t (üresen); 2450 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 114,75 m - szélesség: 12,11 m - merülés: 3,81 m

  • Sebesség: 36,5 csomós (67 km/h)

  • Személyzet: 353 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina - 60 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 5 db 127 mm-es (5×I-/38) ágyú, 6 db 40 mm-es (3×II-AA) és 7-10 db 20 mm-es (-AA) légvédelmi gépágyú + 2 x 5 db 533 mm-es torpedó-vetőcső

  • Páncélzat: vízvonal 19 mm, tornyok és fedélzet 12,7 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább