A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Guam csatacirkáló

A Guamot és testvérhajóját, az Alaskát a hírek szerint a Japán Császári Haditengerészet számára 1940 folyamán épülő, a német Scharnhorsthoz hasonló gyors, portyázó hajók elleni harcra építették. Három darab, különleges konstrukciójú 305 mm-es lövegek befogadására tervezett, háromcsövű lövegtoronnyal rendelkezett, továbbá megerősített páncélzattal. 1944-ben fejezték be sima, egyenes vonalú fedélzettel, egyetlen kéménnyel, két oldalán egy-egy daruval a felderítő repülőgépeket indító katapultok kiszolgálására. 1945 márciusában annak a biztosító hadihajóköteléknek a részét képezte, amely a Kyushu japán sziget elleni légitámadás-sorozatot végrehajtó amerikai repülőgép-hordozó erőket támogatta, majd áprilisban és májusban az Okinawát támadó erőket fedezte. Utolsó bevetéseit 1945 augusztusában a Kelet-kínai- tengeren hajtotta végre az ellenséges hajóforgalom ellen. 1961-ben bontották szét.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1943.

  • Vízkiszorítás: 27 500 t (üresen), 34 253 tonna harcrakészen

  • Sebesség: 33 csomó (61,11 km/h)

  • Méretek: hossz: 246,33 m - szélesség: 27,73 m - merülés: 9,70 m

  • Személyzet: 1 979 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 General Electric turbina - 150 000 ks

  • Hatótávolság: 22 810 km

  • Fegyverzet: 9 db 305 mm-es, 12 db 127 mm-es (5 h.) löveg, 56 db 40 mm-es AA Bofors és 34 db 20 mm-es AA Oerlikon légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat: Övpáncél 128 mm - 224 mm, fő lövegtornyok 208 mm - 306 mm, fedélzet 50,8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább