„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Chicago nehézcirkáló

A Northampton-osztály többi hajójához hasonlóan a USS Chicago (CA-29) is zászlóshajónak épült, így egy admirális és vezérkarának elszállásolására alkalmas körlettel is ellátták. Mint a korszak legtöbb amerikai hajóját, a Chicago is megfelelő légvédelmi fegyverzettel rendelkezett. 1930 áprilisában bocsátották vízre és 1931 márciusában már szolgálatba is állt. 1941. december 7-én a Midway-szigetekre tartó Lexington repülőgép-hordozót kísérte, így megmenekült a Pearl Harbour ellen intézett japán támadástól.  1942 elején egy ausztrál, amerikai és új-zélandi egyesített haditengerészeti hajóraj tagja a Csendes-óceán délnyugati körzetében, májusban részt vett a korall- tengeri csatában. 1942 augusztusában az amerikaiak guadalcanali invázióját támogatta. 1942. augusztus 9- én éjszaka a Chicago-t a Savo-sziget és Guadalcanal közti szorosban japán hadihajók torpedói rongálták meg igen súlyosan. A javítások elvégzése után a Guadalcanalra tartó konvojok kíséretével megbízott 18. Task Force-hoz csatolták. 1943. január 29-én japán torpedóvető repülőgépek okoztak súlyos sérüléseket a hajón, mely másnap, egy újabb támadás nyomán elsüllyedt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1930

  • Vízkiszorítás: 9195 t (üresen); 12.497 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 182,88 m - szélesség: 20,14 m - merülés: 7,01 m

  • Sebesség: 32,7 csomó

  • Személyzet: 872 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 fogaskerék-áttételes turbina - 107 000 Le

  • Hatótávolság: 13.000 tengeri mérföld

  • Fegyverzet: 9 db 20,3 cm-es ágyú; 8 db 12,7 cm-es ágyú; 32 db 40 mm-es és 27 db 20 mm-es légvédelmi ágyú + 4 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 76,2 mm, lövegtornyok 38,1 mm, fedélzet 76,2 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább