„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Attu kísérő-hordozó

1942-ben Henry J. Kaiser ipari nagyvállalkozót a harci cselekmények következtében elveszett hajók pótlására irányuló teherhajó tömeggyártással bízták meg. Ekkor határoztak úgy, hogy 50 félig elkészült hajótestet kísérő repülőgép-hordozóként fejeznek be. Az így kialakult hajó az Attu (CVE 10) nevet kapta. A Casablanca-osztályhoz tartozó 49 testvérhajóját egyetlen év leforgása alatt építették meg. A Casablanca-osztály hajói egy kilenc bombázóból, kilenc lorpedóvetőből és kilenc vadászgépből álló repülőcsoportot hordoztak. A típusukból ezek voltak az elsők, amelyeket már a gerincfektetésüktől kezdve kísérő repülőgép-hordozónak építettek. A Casablanca-osztály összes egysége, a Guadalcanal és a Kasaan Bay kivételével, amelyek az Atlanti-óceánon tevékenykedtek, a Csendes-óceánon állt szolgálatba. Az Attu-t 1947-ben kereskedelmi használatra alakitották át, majd 1949-ben Baltimore-ban szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1942

  • Vízkiszorítás: 7880 t (min.) 11 071 t (max.)

  • Méretek: hossz: 156,1 m - szélesség: 32,9 m - merülés: 6,3 m

  • Sebesség: 19 csomó (35,18 km/h)

  • Személyzet: 861 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 dugattyús gőzgép - 9000 LE

  • Hatótávolság: 18 360 km

  • Fegyverzet: 1 db 127 mm-es (5 h.) löveg, 16 db 40 mm-es és 12 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú + 27 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 50 mm, repülőfedélzet páncélvédettség nélküli

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább