„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Atlanta légvédelmi cirkáló

Az 1941. szeptember 6-án vizre bocsátott USS Atlanta egy 11 hajóból álló légvédelmi cirkáló-osztály (az amerikaiak előre látták a veszélyt, amit az ellenséges flottalégierő jelent hadihajóikra) vezérhajója volt. 1942 júniusában részt vett a Midway-szigeteki csatában, augusztusban pedig a Guadal-canalon partraszálló amerikai csapatok tengeri támogatását végző haderőnek volt része. Később a Salamon-szigetektől keletre a stratégiailag fontos szigetcsoport birtoklásáért harcolt a japán haditengerészet ellen. Részt vett a Santa Cruz-i csatában, majd ezt követően a Guadalcanalon állomásozó amerikai csapatokat ellátó konvojokat kísérte. 1942. november 6-án kihajózott Espiritu Santuból, és a sziget felé tartó egyik csapatszállító konvojt kísérte. A hajóraj 12-én érkezett meg, és azonnal elkezdődött a partraszállás, de hamarosan félbeszakadt, mivel a légi felderítés nagyobb japán haderőt jelentett a körzetből. Az éjszaka folyamán kialakult heves ütközetben az amerikai haderőt szétszórták, közben november 13-án kora reggel az Atlanta elsüllyedt, miután számos torpedó és ágyúlövedék találta el. Az Atlanta nevet később a Cleveland-Fargo-osztály egyik, 1944 júniusában vízre bocsátott cirkálója újra felvette.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1941.

  • Vízkiszorítás: 7096 t (üresen); 8590 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 165,50 m - szélesség: 16,14 m - merülés: 6,09 m

  • Sebesség: 32,5 csomó

  • Személyzet: 590 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, gőzturbina - 75,000 Le

  • Hatótávolság: 8500 tengeri mérföld 

  • Fegyverzet: 16 db 12,7 cm-es ágyú; 3 db 28 mm-es, 24 db 40 mm-es és 14 db 20 mm-es légvédelmi ágyú

  • Páncélzat: övpáncél 88,9 mm, lövegtornyok 30,48 mm, fedélzet 30,48 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább