„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Appalachian parancsnoki hajó

Az Appalachian egy fontos hajócsoport egyik egysége volt, amely a II. világháborúban a japánok megszállta szigetek elleni kétéltű támadások során mint parancsnoki hajó, illetve légi irányító hajó tevékenykedett. Az Appalachian 1945 januárjában a Fülöp-szigeteki Lingayen-öbölben végrehajtott nagyméretű amerikai partraszállást támogató 3. Kétéltű Csoport parancsnoki hajója volt. A partraszállásokat erősen akadályozták a japán kamikaze öngyilkos pilóták, akik elsüllyesztettek egy amerikai repülőgép-hordozót, néhányat pedig megrongáltak, de az Appalachian sértetlenül került ki az ütközetből. Az AGC.1 jelölésű tervezett Appalachian volt a tizenhét amerikai kétéltű zászlóshajó közül az első. Ezek a különleges hajók az összes hadszintéren szolgáltak. Később, 1947-ben, mint a Csendes-óceáni Flotta zászlóshajója szolgált rövid ideig, mielőtt még ugyanebben az évben kivontak a flotta aktív állományából. 1960-ben bontották le.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1943. január 29.

  • Vízkiszorítás: 12 920 t (üresen), 14 133 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 132,4 m - szélesség: 19,2 m - merülés: 7,3 m

  • Sebesség: 17 csomó (31,48 km/h)

  • Személyzet: 507 fő és 368 fő a parancsnokság állományában

  • Hajtómű: 1 csavartengely, 1 szabadfutású gőzturbina - 6000 LE

  • Hatótávolság: 5560 km 16 csomó (29,63 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 2 db 127 mm-es és 8 db 40 mm-es löveg

  • Páncélzat: kulcsfontosságú pontok védelmétől függően különböző

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább