„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

T5 Zaunkönig torpedó

Születése

1943 szeptemberére a német tudósoknak sikerült, egy olyan torpedót kifejleszteniük, ami a Foxer-t ki tudta játszani.

Alkalmazása

Amikor a T5-ös Zaunkönig (ökörszem) passzív akusztikus célkeresővel felszerelt torpedó maga előtt egy keskeny sávban víz alatti hangforrást érzékelte, egy kiegészítő áramkörre kötött elektromágnes aktiválta az apró kormánylapátot. Erre a torpedó élesen jobbra fordult, és előre meghatározott időtartamig ívben haladt majd egy éles balforduló következett, és így visszaállt eredeti irányába. Ezzel a manőverrel a torpedó kikerülte a zajkeltő eszközt. Amikor közvetlenül maga előtt érzékelte a hajócsavar hangját, a torpedó ismét végrehajtott egy hasonló manővert. Így a torpedó pontosan ütközhetett neki a hajónak.

g7Éppen berakodás közben.

g7 u 94Berakodás az U-94-esbe.

 Eredményessége

A háború folyamán 700 darab T5-öst indítottak, melyek közül 77 darab (11%) talált célba. Így nem kifejezetten tartozott a legeredményesebb fegyverek közé.

Írta: Seres Szilárd (LRDG)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább