„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

30 mm Sondergerät SG 116 „Zellendusche” fedélzeti ágyú

A 30 mm-es Sondergerät SG 116-os is egy hátrasiklás nélküli ágyú volt, melyet légi célpontok – elsősorban az ellenséges bombázók – elleni harchoz fejlesztették ki a Birodalmi Légügyi Minisztérium (Reichsluftfahrtministerium – RLM) megrendelésére. A SG 116 terveit 1944-ben a Rheinmetall-Borsig cégnél készítették el. (Más forrás szerint a SG 116-ot a Hermann Göring Werke gyártotta.)

A SG 113-hoz hasonlóan ez a fegyver is ellensúllyal működött, melyhez ezúttal a 30 mm-es ágyúhoz rendszeresített lövedéket használták. A Luftwaffe pilótáinak tervezett különleges fegyver tulajdonképpen a 30 mm-es MK 103-as fedélzeti gépágyú módosított változata volt. Gyakorlati alkalmazási elve a következő volt: a pilóta az ellenséges bombázó alá repült, majd elsütötte a fegyvert, mire a robbanás a páncéltörő lövedéket fölfelé, míg az egyensúlyt fenntartó nehezéket pedig lefelé lőtte ki. Az SG 116-os egy fotocella segítségével lépett működésbe, melyet az Opta-Radio cég készített.

sg 116 1A SG 116-os fedélzeti ágyú vetőcsövének metszeti ábrája

A 30 mm-es SG 116 „Zellendusche"-t 1944 végén Rechlinben, a Luftwaffe kísérleti telepén próbálták ki először egy Focke-Wulf FW 190-es gépen. Hátránya az volt, hogy egy bevetés során – csövenként mindössze – csak egyeslövést lehetett leadni vele. A fegyvert különböző konfigurációkban építették be a repülőgépekbe: vagy 4 db vetőcsövet rombusz alakban, a törzsben, vagy 6 db-ot a törzs felső részének két oldalán hármasával, 2 fokkal kissé hátra döntve. (Természetesen a vetőcsövek másik végei alul lógtak ki a törzsből, hogy az ellensúlyok lefelé távozhassanak.) A SG 116-ot a Luftwaffe kísérleti repülőgépei közül a FW 190 vadászgép mellett felszerelték még a Heinkel He 177-es, továbbá néhányat a Focke-Wulf FW 58 típusú repülőgépekre is.

sg 116 2A 30 mm-es SG 116-os fegyverrendszer elhelyezkedése a FW 190-es pilótafülkéje mögött

A háború végén a 10. vadászezred (Jagdgeschwader JG 10) 10 db Focke-Wulf FW 190F-8 típusú vadászgépébe beépítették a SG 116-os rendszert, ám a fegyver eredményességéről – mindezidáig – sajnos nem maradt fenn feljegyzés. (Ugyanúgy kevés műszaki adat áll rendelkezésre magáról a SG 116-ról is.)

A SG 116-ot több 30 mm-es, ellensúllyal működő SG jelzésű továbbfejlesztett változat követte még. A SG 117-nél, SG 118-nál és SG 119 modelleknél ún. csőkötegeket alkalmaztak, amikor több vetőcsövet erősítettek egymáshoz, amelyek elrendezése sorozatok kilövését is lehetővé tette. A SG 117-es és SG 118-as verziójú fegyvereket 7 csőköteggel tervezték, és csak a felszerelés módjában különböztek egymástól; míg a SG 119-es változathoz pedig 49 cső (!) tartozott. A zavartalan működés érdekében a gyújtó áramkörbe egy időzítő-szerkezeteket is beépítettek, ami lehetővé tette, hogy kis szünetekkel induljanak a lövedékek az egyes csövekből. Ezzel elméletben a percenkénti 1200 lövés tűzgyorsaságot is el lehetett érni.

Műszaki adatok:

  • Gyártó: Rheinmetall-Borsig (más forrás szerint: Hermann Göring Werke)

  • Űrméret: 30 mm

  • Teljes hossza: 1650 mm

  • Lövedék kezdősebessége: 825 m/s

Változatai és továbbfejlesztett verziói:

  • 3 cm-es Flak 103/38

  • 30 mm MK 101

  • 30 mm MK 103

  • 30 mm MK 108

  • 30 mm SG 116

  • 30 mm SG 117

  • 30 mm SG 118

  • 30 mm SG 119

Felhasznált irodalom:

Ian V. Hogg: German Secret Weapons of the Second World War. Greenhill Books. London, 1999.

http://www.wehrmacht-history.com/luftwaffe/armaments/30-mm-sg-116.htm

http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/Secweap.htm

http://www.ww2incolor.com/forum/showthread.php?4127-Luftwaffe-Cannons-amp-Machineguns./page11

http://www.scribd.com/doc/52684962/WW2-german-secret-weapons

http://www.fockewulf190.net/uk/fockewu/equipuk/fwarmspeu.htm

Írta: Kiss Kálmán

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább