„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mauser MG-151 gépágyú

 

 
1940-ben fejlesztette ki Mauser ezt a gépágyút, eredetileg kifejezetten a Bf-109F fő fegyvereként. Első változata 15 mm-es volt, de ezt hamar felváltotta a végső, 20 mm-es, a Bf-109F-4 sorozattól.
 
 
Később gondolát is terveztek hozzá, így kiegészítő fegyverként is alkalmazhatóvá vált. Erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 25 találattal képes volt megsemmisíteni egy B-17 nehézbombázót, más négymotorosok ellen 15-20 találat is elegendő volt, egy vadászgépet pedig négy jól elhelyezett lövedék is kiütött a harcból. Igazán különlegessé a löveget a sok lőszertípus tette. Volt gyújtó, robbanó, és páncéltörő gránát is hozzá. A rendszeresített lőszerek:
  • Brandsprenggranatpatrone 151 mit L'spur ohne Zerleger – orrgyújtós, nyomjelzős általános lövedék önmegsemmisítés nélkül

  • Brandgranatpatrone 151 – szabvány gyújtólövedék, csapódó gyújtóval

  • Minengeschosspatrone 151 ohne L'Spur – nyomjelző nélküli, csapódógyújtós páncéltörő gránát

  • Panzergranatpatrone 151 mit L'spur ohne Zerleger – gyújtó és önmegsemmisítő nélküli, nyomjelzős páncéltörő gránát, 100 méterről 60 fokos becsapódási szög mellett 13 mm acélt ütött át

  • Panzersprenggranatpatrone 151 – késleltetett páncéltörő gránát, 5mm-es acélba hatolás után robbant

  • Panzerbrandgranatpatrone (Phosphor) 151 ohne Zerleger – gyújtó és önmegsemmisítő nélküli vegyes páncéltörő-gyújtó gránát, 3-15 mm páncél áttörésére alkalmas

  • Panzerbrandgranatpatrone (Elektron) 151 ohne Zerleger – önmegsemmisítő nélküli páncéltörő gránát, 75 fokos becsapódás mellett 15 mm páncél átütésére alkalmass 100 méterről, 3 mm-es behatolás után késleltetve robban. Elsősorban hajók ellen alkalmazták.

Később a Bf-110 és a Focke-Wulf FW-190 típusba is beépítették. Sok repülőgéptípus hordozhatta ezt a kompakt fegyvert, könnyen beépíthető volt akár motorblokkba is, gondolával pedig függeszthető volt szinte minden német repülőgépre. Ugyancsak alkalmazták mozgatható kivitelben, önvédelmi fegyverként.
 
Technikai adatok:
  • Típus: egycsövű gépágyú

  • Kaliber: 20 x 82 mm

  • Működtetés: rövid hátrasiklás

  • Hossz: 176,6 cm

  • Csőhossz: 110,4 cm

  • Teljes súly (tárazva): 42.7 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 750 lövés/perc

  • Torkolati sebesség: 805 m/s (M-Geschoss); 705 m/s (HE-T, AP)

Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább