„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Neger ember vezette torpedó

A németek még 1943 végén tervbe vették a Biber-nél is kisebb méretű tengeralattjáró elkészítését, és építettek is belőe kb. 200 darabot. Ennek a Neger-nek nevezett és a német haditengerészet legkisebb méretű tengeralattjárójának szerkezete igen egyszerű volt: a felső csőben kapott helyet a villanymotor és a buboréktetővel ellátott szűk kabin, melynek műszerezettsége mindössze egy “indulj", egy “állj", egy torpedó-kioldó kapcsolóból, illetve két darab, a kormánylapátot kitérítő pedálból állt. A Neger közvetlenül a vízszint alatt haladt, a kabintető, így a pilóta feje és vállai kiálltak a vízből. Többször indultak ötletszerűen bevetésre, de ezeknek sem sikerült egyetlen ellenséges hajót sem elsüllyeszteniük. 1945-ben a brit és amerikai haditengerészet már szinte sportot űzött a Negerek-ek vadászatából. Összesen két darab Neger élte túl a háborút: az egyik Norvégiában, a másik pedig a németországi Speyerben van kiállítva.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1943/1944

  • Méretek: hossz 7,6 m; szélesség 0,54 m

  • Vízkiszorítás: 2,7 tonna

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: egy 533 mm-es G7e típusú torpedó

  • Meghajtás: egy 12 LE-s villanymotor

  • Hatótávolság: 89 km (7 km/h sebességgel)

  • Teljesítmény: max. sebessége 7,4 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább