A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Marder ember vezette torpedó

A Neger továbbfejlesztett, azaz némileg megnövelt változataként született meg a Marder, amelyből hozzávetőlegesen 300 darabot készítettek különböző hajógyárakban. A Marder vízkiszorítását 3 tonnára emelték, hossza 8,3 méter lett, szélessége megmaradt 0,5 méter. Hajtómotorja is ugyanaz volt, tehát 12 LE-s villanymotor, és fegyverzete is csupán egyetlen torpedóból állt. A Mardert-t partvédelmi és kikötőszolgálatra szánták, egészen 1944 augusztusáig a normandiai partoknál kerültek bevetésre, és számos szövetséges hajót rongáltak meg illetve süllyesztettek el hatalmas saját veszteségek mellett. A Marder típusnak jelenleg egyetlen példánya létezik, amely a norvégiai Horténben, a Marinemuseet kiállításán tekinthető meg.

TECHNIKAI ADATOK:

 

  • Vízrebocsátás: 1944.

  • Méretek: hossz 8,3 m; szélesség 0,5 m

  • Vízkiszorítás: 3 tonna

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: egy G7e típusú torpedó

  • Meghajtás: egy 12 LE-s villanymotor

  • Hatótávolság: 89 km (7 km/h sebességgel)

  • Teljesítmény: max. sebessége vízfelszín alatt haladva 7,4 km/h

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább