„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Molch emberi torpedó

molch
Az angolszász inváziós hajóhad és később a partra szállt szövetségesek utánpótlást szállító hajók, hajókaravánok elleni bevetésre tervezték 1944 tavaszán a Thomas II-t, amely azután a Molch típusnevet kapta és sorozatgyártásba is került. Vízkiszorítását 11 tonnára, hosszát 10,8 méterre tervezték, tehát valamivel rövidebb lett, mint a Hai, viszont sokkal szélesebb, 1,8 méter, és két torpedót tudott magával vinni. Villanymotorjának teljesítményét megnövelték, de kezelőszemélyzete továbbra is csak egy személyből állt. Sebessége felszínen haladva 4,3 csomó, lemerülve 5 csomó, akciórádiusza felszínen 4 csomónál 50, lemerülve 5 csomónál szintén 50 mérföld volt. A vízvonal fölött csak a vezető válla, feje volt. Nagy valószínűséggel 1944–45-ben Antwerpen térségében vetettek be néhányat. Továbbfejlesztett változata a Marder volt, amely rövid időre teljesen le tudott merülni. 1944 júniusától 1945 januárjáig összesen 390 darab került legyártásra, a példányok zömét a brémai Deschimag Rt. Wesser – régi, nagy múltú tengeralattjáró-építő gyár – készítette.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1944.

  • Méretek: hossz 10,8 m; szélesség 1,8 m

  • Vízkiszorítás: 11 tonna

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két 533 mm-es G7e típusú torpedó

  • Meghajtás: egy 13 LE-s elektro-motor

  • Hatótávolság: 90 km (4,3 csomó sebességgel)

  • Teljesítmény: max. sebessége felszínen haladva 4,3 csomó, lemerülve 5 csomó

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább