„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kaiten torpedó

kaiten
A Kaiten-osztályú, öngyilkos zseb-tengeralattjáró volt a legkisebb japán búvárnaszád a II. világháború. 1944 tavaszán kezdték tervezni, s talán a kétségbeesés fegyverének nevezhető. Egy személy ült benne, és nekirohanással kellett az ellenséges hajót felrobbantania. Bevetése meglehetősen egyszerű forgatókönyv szerint zajlott: egy tengeralattjáró 2-6 öngyilkos torpedóval megközelítette az ellenséget, ezek a célponttól 6000-7000 méteres távolságban leváltak, és támadást indítottak. Az ember vezette torpedók 30 csomós sebességre gyorsultak, és a víz alatt közelítették meg az ellenséges hajókat, majd a célponttól 1000 méterre felmerültek, korrigálták az irányt, ismét alámerültek, és becsapódtak. Abban az esetben, ha a kezelő elvétette az irányt, kézi vezérléssel gyújthatta be a robbanótöltetet, hogy elkerülje a fulladásos halált. Összesen 419 ilyen naszádocskát építettek. E típusnak volt még három, némileg variált osztálya is. Ezekben (Kaiten 2., 3. és 4.) már két személy tartózkodott, és 1550 kg robbanótöltetet vittek magukkal. A Kaiten öngyilkos tengeralattjárók első alkalmazására az 1945. január 11-én kezdődő Kongo-hadművelet során került sor, a bevetett öngyilkos torpedók java nem érte el a célpontokat és számos hordozó tengeralattjáró is megsemmisült.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1944-1945

  • Méretek: hossz 14,75 m; szélesség 1,02 m

  • Vízkiszorítás: 8,3 tonna

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: 1550 kg robbanóanyag

  • Meghajtás: egy 550 LE-s Type 93 oxigén-hajtású torpedómotor

  • Hatótávolság: 78 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 30 csomó (56 km/h)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább