„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

GAZ-67B könnyű gyalogsági jármű

samochopdy_gaz_1229911
 
A GAZ-67B olyan terepjáró gépjárműnek készült, amely mind személy, mind pedig könnyű felszerelés szállítására alkalmas. A típus gyártását - amelyre óriási befolyást gyakorolt a Szovjetuniónak a Lend-Lease szerződés keretén belül szép számban szállítói amerikai Bantan Jeep - 1943-ban kezdték el, és egyike volt az első szovjet gépjárműveknek, amelyekhez egy külföldi mintát lemásolva, mintegy visszafelé gondolkodva terveztek gyártó berendezéseket. A GAZ-67B teljesítménye nem volt olyan jó, mint amerikai "elődjéé", különösen a gyorsulása hagyott sok kívánnivalót maga után. Ennek ellenére, nagyon egyszerű, mondhatni primitív szerkezete semmit sem vont le a jármű erejéből, ami terepen igen jó mozgékonyságot eredményezett. A GAZ-67B még Koreában és Vietnamban bevetésre került, továbbá a szovjet légideszant-hadosztályok gépjárműparkjának gerincét is ez a típus adta. Gyártását 1953-ban szüntették meg.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 3,34 m

  • Szélesség: 1,68 m

  • Magasság: 1,70 m

  • Súly: 1220 kg

  • Legénység: 1 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs

  • Motor: 54 LE-es GAZ-A 3,28 literes négyhengeres benzinmotor

  • Sebesség: 75 km/h (úton)

  • Hatótáv: 750 km

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább