„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

ZiS 6 szállító- és ellátójármű

zis6
 
A ZiS-6 (orosz: ЗиС-6) - gyakorlatilag a ZiS-5 háromtengelyes változata - az American Automotive által gyártott, az 1920-as évektől nagy számban importált vegyes célú tehergépjármű orosz másolata. 1934 és 1941 októbere között nagy számban gyártották, több mint 21 ezer darab készült el belőle. Az 1941-es német támadás idején a szovjet hadsereg általánosan használt teherautója. A robosztus és megbízható gépkocsit számos változatban alkalmazták, a 132 mm-es M-13 rakéta első indító készülékét is egy ZiS-6 teherkocsira szerelték. Ezt kezdetben az oroszok "Kostikow-ágyúnak” hívták, majd végül Katyusa lett a neve.


TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 6,06 m; szélesség 2,24 m; magasság 2,16 m

  • Súly: 4230 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 320 km

  • Motor: egy 73 LE-es hathengeres, 4x2 sebességes vízhűtéses ZiS 5 motor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 55 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább