A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

GAZ-AA teherautó

gaz-aa
 
1932-ben kezdett működni a V.M. Molotovról elnevezett autógyár Gorkij városában (GAZ). A gyár főbb típusai voltak: az amerikai Ford-AA típus továbbfejlesztett változatai, a GAZ-AA, és a GAZ-AAA. (Az orosz modellek másféle váltóházzal és kormányrendszerrel lettek szerelve.) A legendás "Polu- torka" a háború idején legnagyobb számban gyártott orosz jármű volt. 1932-tól 1950-ig több mint 1 millió darab készült belőle. A 4x2 kerékelrendezésű GAZ-AA igazi mindenes jármű volt: közönséges teherautóként, lõszer- és üzemanyagszállítóként, mentőautóként, mozgó rádióállomásként és légvédelmi ütegként egyaránt bevált. Minden létező üzemanyaggal üzemelt - akár kerozinnal is feltankolhatták, ha nem volt túl meleg az idő. Másfél tonnát meghaladó hasznos terhét 70 km-es óránkénti sebességgel juttatta célba.


TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hosszúság 5,35 m; szélesség 2,03 m; magasság 1,97 m

  • Súly: 1750 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: alapváltozatnál nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 220 km (úton)

  • Motor: egy 40/42 LE-s 4 hengeres GAZ-A/GAZ-AA benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 70 km/h; fogyasztás 18,5 liter/100 km

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább