„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

GAZ-AAA teherautó

gaz-aaa
 
A szovjet autóipar az amerikaiaktól licencben vásárolt teherautókat nagy számban gyártotta. A GAZ (Gorkovszkij Avto Zavod - Gorkiji Autógyár) az 1934-es év végén kezdte meg a GAZ-AAA 6x4 kerék elrendezésű teherautók gyártását. (A Ford AA teherautó alapján készült GAZ-AA továbbfejlesztett változataként.) A teherautó 6x4-es meghajtásának köszönhetően jó manőverező képességgel rendel- kezett, közel 2,5 tonna saját tömeg mellett 2 tonna terhet tudott szállítani. Az 50 LE-s, porlasztós, 4 hengeres motor benzinnel üzemelt. 1944-ig, a gyártás befejezéséig 37 373 darabot gyártottak. Rengeteg feladatkörre alkalmas változata készült, többek között BA-6 és a BA-10 páncélautók alvázául is szolgált.


TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hosszúság 5,35 m; szélesség 2,04 m; magasság 1,97 m

  • Súly: 2475 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 380 km (úton)

  • Motor: egy 42/50 LE-s 4 hengeres GAZ-AA/GAZ-MM benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 65 km/h; fogyasztás 27 liter/100 km

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább