„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Chevrolet C60L kanadai vontató

 
A Chevrolet C60L a kanadai ipar által a  II. világháborúban a brit és a nemzetközösségi csapatok utánpótlására legnagyobb mennyiségben előállított teherautók egyike. Ez a háromtonnás, 4x4 kerékképletű jármű félelmetesen megbízhatónak bizonyult, robusztus és egyszerű szerkezete pedig gyors gyártási ütemet tett lehetővé. A típusnak megszámlálhatatlanul sokféle változatát alakították ki, akár üzemanyag-szállításra, akár pedig emberek, illetve járművek mentésére alkalmassá lehetett tenni. Miként a többi alváz esetében, a gyártás előrehaladtával a C60L esetében is jelentős változtatásokat végeztek a vezetőfülke kialakításán. A 13-as számú fülkét például teljesen áttervezték, hogy megnöveljék a belső terét, és hogy jobb elhelyezést találjanak a pedáloknak. Más változatoknál a teljesen acélszerkezetű vezetőfülkét vászontetejűre módosították. Kanada a háború alatt összesen 857 970 páncélozatlan és valamivel több mint 50 ezer páncélozott katonai gépjárművet gyártott.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 6,20 m; szélesség 2,29 m; magasság 3,05 m

  • Súly: 2100 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 270 km

  • Motor: egy 95 LE (71 kW) teljesítményű Ford V-8 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 80 km/h; gázlóképesség 0,50 m

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább