„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FIAT 508 CM olasz könnyű gépjármű

fiat508cm
 
A II. világháború előtt a számos katonai gépjárművet tervező FIAT gyártotta az olasz hadsereg könnyű teherbírású gépjárműveinek zömét. Az 508 CM ezen járművek egyike volt. A típust gyarmati járműnek szánták, mert azokra a különösen mostoha természeti viszonyokra tervezték, amelyek az olaszok által kormányzott észak-afrikai területeken uralkodtak. Az 508-as tervezésénél külön figyelmet fordítottak arra, hogy a jármű a laza homokos területeken se süllyedjen el, A hadsereg megkövetelte, hogy kis tömegű és olcsó legyen, emellett jó országúti sebességgel és elfogadható terepjáró képességgel kellett rendelkeznie. Az ennek megfelelően tervezett FIAT 508 CM a hasonló vonalvezetésű "Balilla" polgári személygépkocsin alapult. A típus az olaszok legnagyobb darabszámban előállított katonai gépjárműve lett, amelyet 1939-től egészen 1945-ig gyártottak. Kedvező tulajdonságokkal rendelkező gépjármű volt. Sebességváltója négy előre és egy hátrameneti fokozattal rendelkezett.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 3,35 m; szélesség 1,38 m; magasság 1,56 m

  • Súly: 1065 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 400 km

  • Motor: egy 32 LE-s FIAT 108C négyhengeres benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 80 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább