„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FIAT/SPA Dovunque olasz szállítójármű

fiatspa
 
Az olasz hadsereg teherautóinak többsége már 1939-ben is némiképpen elavult típusnak számított. A II. világháborút megelőzően viszont sikerült némi eredményt elérni az egységesítés terén azzal, hogy a járművek zömét a FIAT állította elő. A Dovunque (mindenhová eljutó) nevű teherautó megfelelő terepjáró képességgel rendelkezett, és egyike volt a FIAT és a többi olasz cég által gyártott számtalan gépjárműnek, amelyeket, különösen Észak-Afrikában, tekintélyes számban és széles körben használtak. Az a tény, hogy a legtöbb olasz típust „be kellett kurblizni", elterelte a figyelmet jó teljesítményükről. A németek nagy számban zsákmányolt olasz teherautóikat az összes hadszíntéren bevetették, és a brit csapatok is sokra tartották a birtokukba került olasz teherautókat, mert ezek nem függtek a sivatagi körülmények között igen gyakran eltömődő karburátortól.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 3,79 m; szélesség 1,39 m; magasság 2,14 m

  • Súly: 1615 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 250 km

  • Motor: egy 21 LE-s OM Autocaretta 32 négyhengeres benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 63 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább