A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 95 japán járőrgépkocsi

jap-type95
 
A Type 95 járőrgépkocsi, más néven a „Black Medal" kifejlesztésére akkor került sor, amikor Japán mandzsúriai tapasztalatai rávilágítottak arra, hogy hadseregének szüksége van egy ilyen kategóriájú gépjárműre. A Kurogane kb. 4800 ilyen gépkocsit gyártott, és a II. világháború előtt és alatt kategóriájában ez volt a japán hadsereg egyetlen hazai gyártású típusa, az összes többit amerikai járművekről "mintázták". A zárt utastérrel, vagy nyitott kisteher, esetleg kabrió karosszériával épült típus ideális gépkocsinak bizonyult az észak-kínai és a mandzsúriai terepviszonyok között folytatott hadműveletekhez. A Type 95 hideg éghajlati viszonyok között is nagyszerűen bevált. A kocsit különleges, jókora kapaszkodófogakkal ellátott gumiabroncsokkal szerelték fel, amelyek segítségével a jármű a legnehezebb terepviszonyokkal is megbirkózott.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 3,39 m; szélesség 1,52 m; magasság 1,68 m

  • Súly: 1113 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 450 km

  • Motor: egy 33 LE-s kéthengeres, négyütemű benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 75 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább