„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 98 So-Da japán csapatszállító jármű

type98-apc-soda1

A Type 97 Te-Ke tankette alvázán kialakított Type 98 So-Da társainál jóval kisebb méretű és csekélyebb tömegű szállítójármű volt. Az 1 tonnás szállítmánnyal terhelhető jármű felépítményét 12 milliméteres páncéllemezek alkották, ám az oldalfalai alacsonyak voltak, és csak részleges védelmet nyújtottak a katonáknak. A kétfős személyzettel harcoló, maximum 10 katona szállítására képes jármű mozgatásáról egy 65 Lóerős dízelmotor gondoskodott, mely által a So-Da közúton elérte a 40 kilométer per órás sebességet, de nehezebb terepen már kevésbé volt mozgékony. Az átadott példányokat nem csupán katonák szállítására, de muníciós páncélosként is alkalmazták, ám a frontvonalba csak a legritkább esetben küldték őket, mivelhogy a típus semmiféle fegyvert nem hordozott és még a könnyű páncélosoknál is kiszolgáltatottabb volt az amerikai fegyverek tüzének.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 3,80 m; szélesség 1,90 m; magasság 1,60 m

  • Súly: 5000 kg

  • Személyzet: 2+10 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: 12 mm

  • Hatótáv: 200 km

  • Motor: egy 65 LE-s 65 PS/2300 típusú dízelmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább