„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 1 Ho-Ki japán csapatszállító jármű

ho-ki
 
A Type 1 Ho-Ki lánctalpas csapatszállítót a Kínában és a Fülöp-szigeteken állomásozó csapatok számára fejlesztették ki. Futóműve, motorja és erőátviteli rendszere megegyezett a Type 1 Ho-Ha hasonló alkatrészeivel, ám a kormányozott első kerekeket elhagyták, a sofőrt és a parancsnokot pedig egy döntött falú fülkében helyezték el. A szállítóteret függőleges páncéllemezekből hegesztették össze, rossz idő, vihar vagy eső esetén pedig ponyvával takarhatták be — erre a célra külön rácsot is rögzítettek. A jármű védettségét mindössze 6 milliméteres acéllemezek biztosították. A haditechnika- történeti kutatások szerint az 1943-as megjelenésű Ho-Ki valószínűleg a világ első teljes lánctalpas lövészpáncélosa volt, amely rendelkezett azokkal a mai jellemzőkkel, amivel a kategóriát azonosítjuk. A 6,5 tonnás jármű 13 katonát szállíthatott, de vontatásra és műszaki mentésre is alkalmas volt. Kevés adat maradt róla, csak amerikai zsákmányanyagból vált ismertté 1945 után. Összesen talán ha egy tucatnyi került legyártásra, a pontos szám nem ismert.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 4,78 m; szélesség 2,19 m; magasság 2,58 m

  • Súly: 6500 kg

  • Személyzet: 2+13 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: 6 mm

  • Hatótáv: 300 km

  • Motor: egy 134 LE-s Hino dízelmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 42 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább