„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 1 Ho-Ha japán csapatszállító jármű

jap-type1-hoha-hino
A Type 1 Ho-Ha féllánctalpas csapatszállító jármű 1944-ben készült el a Hino Gépjárműgyárban, külsejében a német SdKfz 251 típushoz hasonlított, ám futóműve szembeszökő eltéréseket mutatott. Háromfős saját személyzetén kívül 12 főt szállíthatott, a katonákat a 8 milliméteres acéllemezekből hegesztett, magas oldalfalak védték az ellenséges tűztől. A szállítótér lemezeit, hogy ezáltal is fokozzák a védettséget, megdöntötték, így a kisebb kaliberű lövedékek egyszerűen lepattantak az acéllapokról, és nem tettek kárt a felépítményben. A járművet egy dízelüzemű, eredetileg teherautókba szánt motor mozgatta, melynek teljesítménye műúton 50 km/h sebesség elérését tette lehetővé. Terepen a Ho-Ha már jóval lassabban mozgott; a magas és széles jármű itt már nehezen kormányozhatóvá vált. A prototípus 1944-ben esett át a tereppróbákon, majd az elkészült példányok kikerültek a fronton harcoló csapatokhoz. A bombázások és a gyártási nehézségek miatt a háború végéig talán ha 80-90 darab került legyártásra.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 6,13 m; szélesség 2,10 m; magasság 2,51 m

  • Súly: 6510 kg

  • Személyzet: 3+12 fő

  • Fegyverzet: három 7,7 mm-es Type 97 géppuska

  • Páncélzat: 8 mm

  • Hatótáv: 300 km

  • Motor: egy 134 LE-s Hino dízelmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 50 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább