„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

VW Kübelwagen személyszállító

kubel
 
 
A Kübelwagen egyike volt a. II. világháború legismertebb katonai gépjárműveinek, és gyakorlatilag a német csapatok egyik védjegyévé vált az összecsapások során. A típus fejlesztése 1936-ban vette kezdetét, de tömeggyártása, a különféle elvárások folyamatos változása miatt csupán 1940-ben indult meg. Az apró Volkswagen ekkor egyből a német hadsereg szabványos személyszállító járművévé vált. A két legfontosabb követelmény, amelyeket a típussal szemben megfogalmaztak a kis tömeg és a könnyű gyárthatóság volt. Emellett a Kübel nagyon olcsó is volt. A megbízható, mozgékony és egyszerűen karbantartható gépjármű minden vele szemben támasztott követelménynek megfelelt. A gyártás 1944-es leállításáig közel 55 000 készült belőle. A típus változatai közül a Type 92-est zárt felépítménnyel gyártották. A jármű a sivatagban kezdetben szegényes teljesítményt nyújtott, de a speciális homokfutó kerekekkel felszerelt Tropenfest változat már minden szempontból megfelelt.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 3,74 m

  • Szélesség: 1,61 m

  • Magasság: 1,35 m

  • Súly: 635 kg

  • Legénység: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Motor: 24 LE-s Volkswagen HIAR (985 cc.) négyhengeres benzinmotor (1943 márciusáig)

  • Sebesség: 100 km/h (úton)

  • Hatótáv: 600 km

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább