„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 3 'Maultier' szállítójármű

maultier
 
Német lánctalpas gyalogsági jármű. A Szovjetunió elleni hadjárat első telén, 1941/42-ben a német teherautók tökéletesen alkalmatlannak bizonyultak feladataik ellátására. Éppen ezért döntés született egy olcsón és gyorsan előállítható féllánctalpas jármű gyártásáról, hogy az vegye át a hagyományos teherautók feladatainak egy részét. Az igény nagyságához viszonyítva a Wehrmachts-schleppert nem lehetett kellő számban előállítani, ezért Opel és Daimler-Benz alvázakat választottak ki, amelyeket elláttak lánctalpakkal. A Maultier (öszvér) néven ismertté váló új jármű, jóllehet nem rendelkezett egy "igazi" féllánctalpas jármű mozgékonyságával, sikert aratott. 1942-re a Maultiert alakították át a Nebelwerfer rakétaindítók hordozó járművévé. A német hadsereg 3000 darabot rendelt. Ezeket Nebelwerfer dandárokba vonták össze. A fenti kép az alapváltozatot ábrázolja, az adatok viszont a 15 cm rakéta-sorozatvetővel felszerelt járműre vonatkoznak.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 6,00 m

  • Szélesség: 2,18 m

  • Súly: 7500 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: a későbbi változatoknál egy 15 cm Nebelwerfer; egy 7,92 mm géppuska

  • Motor: 91 LE-s hathengeres benzinmotor

  • Sebesség: 38 km/h

  • Hatótáv: 130 km

  • Páncélzat: 8-10 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább