„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 251 gyalogsági jármű

251
 

Lánctalpas gyalogsági jármű. Az SdKfz. 251 ugyanazon specifikációnak köszönhette születését, mint az SdKfz. 250, a 251-es sorozat azonban sokkal nagyobb méretű harcjárművekből állt. A páncélozott csapatszállító járműnek szánt típus 1939-ben lépett a német hadsereg szolgálatába. A 251-es nagyszerű harcjármű volt, amely a páncéloshadosztályokban képes volt lépést tartani a harckocsikkal. A típusnak 22 különféle változatát gyártották, beleértve rakétaindítós, lángszórós, páncéltörő ágyús, híradó, előretolt megfigyelő, mentő és infravörös fényszóró hordozó járműveket. Az SdKfz. 251-es kezdeti gyermekbetegségei nem akadályozták meg azt, hogy a járművet a későbbiekben ezrével gyártsák. A robusztus jármű minden fronton megállta a helyét, olyannyira, hogy gyakorlatilag a német páncélosegységek "védjegyévé" vált. A típus fő változata, az SdKfz. 251/1 volt a páncélgránátos egységek legáltalánosabban használt páncélozott csapatszállító járműve.

TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 5,76 m

  • Szélesség: 2,10 m

  • Magasság: 1,81 m

  • Súly: 7810 kg

  • Legénység: 12 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál két 7,92 mm géppuska

  • Motor: 100 LE-s hathengeres benzinmotor

  • Sebesség: 52,5 km/h

  • Hatótáv: 300 km

  • Páncélzat: 6-14,5 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább