„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 250 gyalogsági jármű

sdkfz250c
Lánctalpas gyalogsági jármű. Az SdKFz. 250-est az 1930-as évek közepén kiadott követelményrendszer szerint fejlesztették ki, ugyanis a páncélos hadosztályokban működő gyalogos és egyéb egységek mozgékonyságának növelése érdekében egy egytonnás féllánctalpast igényelt a Wermacht. A típust 1939-ben állították szolgálatba, és első bevetésére 1940 májusában, Franciaország lerohanása során került sor. Az SdKfz. 250-est egészen 1944-ig gyártották. Mivel az alaptípus nagyon drágának bizonyult, a kései változatok, a gyártás gyorsítása és a nyersanyag- szükségletek csökkentése érdekében - már áttervezett törzzsel készültek. Változatai között találunk híradó járművet, mozgó figyelőt és sokféle tüzérségi nehézfegyver hordozó járművet, amelyeket különféle légvédelmi és páncéltörő lövegekkel szereltek fel. A megbízható és népszerű jármű a háború legvégéig szolgálatban maradt.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 4,56 m

  • Szélesség: 1,95 m

  • Magasság: 1,98 m

  • Súly: 5 381 kg

  • Legénység: 6 fő

  • Fegyverzet: egy 3,7 cm Pak. 35/36 páncéltörő ágyú (SdKfz. 250/10)

  • Motor: 100 LE-s hathengeres benzinmotor

  • Sebesség: 52,5 km/h (úton)

  • Hatótáv: 300 km

  • Páncélzat: 6-14,5 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább