„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 11 gyalogsági jármű

oo_edw_sdkfz11
 
Lánctalpas gyalogsági jármű. Az SdKfz. 11 első változata 1934-ben jelent meg, ám ezt követően számos gyártástechnológiai változtatást hajtottak végre rajta, így tömeggyártása igazán csak 1939-ben vette kezdetét. A típust 1939-ben állították szolgálatba, és első bevetésére 1940 májusában, Franciaország lerohanása során került sor. A típust elsősorban tüzérségi vontatónak szánták, ezért kezdetben a 10,5 cm-es tarackos ütegeknél használták. Az SdKfz. 11 olyan sikeresnek bizonyult, hogy a későbbiekben a nehezebb járművek helyét átvéve számtalan különféle űrméretű löveget vontattak vele, sőt végül sok a Nebelwerfer ütegekhez került, ahol a rakéta-sorozatvetők vontatását oldották meg velük. A típus azon kevés páncélozott harcjármű egyike volt, amelyet a háború egész időtartama alatt gyártottak. Az SdKfz. 11-nek számtalan változata volt.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 5,46 m

  • Szélesség: 1,85 m

  • Magasság: 1,58 m

  • Súly: 7100 kg

  • Legénység: 9 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Motor: 100 egy 100 LE (74,6 kW) teljesítményű hathengeres benzinmotor

  • Sebesség: 52,5 km/h (úton)

  • Hatótáv: 122 km

  • Páncélzat: 8-14,5 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább